dedeuvel.nl - blog over klussen en gereedschap

Nieuwe Makita 10.8V machines

Nieuwe Makita 10.8V machines

 Mak het itsja meer zijn?

Oke, dit is echt de slechtste woordgrap tot nu toe. Sorry daarvoor. Gelukkig heb ik goed nieuws om deze slechte grap te compenseren: Makita gaat hun 10.8V machines van een update voorzien. Er is namelijk informatie gelekt via een trademark-aanvraag en de website van Home Depot (Amerikaanse winkel).Makita CXT set

Makita was een van de eerste producenten van elektrisch gereedschap die naast 14.4V en 18V, ook een aantal machines had die op 10.8V accu’s draaiden. Door hun kleine formaat handig voor werken in de kleine ruimte en ook ideaal voor kleine klussen, omdat ze lichter zijn dan grotere machines. Ze hadden onder andere een accu(klop)boor en slagschroevendraaier.

De concurrentie zat ook niet stil en kwam met een groter aanbod. Bosch heeft bijvoorbeeld een decoupeerzaag en reciprozaag, Milwaukee een SDS boorhamer en Metabo en Mafell hebben een 10.8V accuboor met verwisselbare kop (haaks, offset, etc). Makita heeft lang gewacht, maar gezien de trademark-aanvraag hebben ze wilde plannen wat betreft nieuwe Makita 10.8V machines. Ze hebben voor de zekerheid zo ongeveer elk denkbaar elektrisch gereedschap genoemd maar genoemd, maar de kans is groot dat ze enigszins kijken naar de concurrentie bij het samenstellen van het assortiment. Aan de gelekte foto te zien komen ze in ieder geval met een accuklopboor en slagschroevendraaier.

Makita CXT

Waarschijnlijk gaat de nieuwe lijn Makita 10.8V machines Makita CXT heten.Makita CXT De 18V machines hebben de LXT aanduiding en om de naamvoering te stroomlijnen, krijgen de 10.8V machines dus ook hun eigen aanduiding.

De machines zullen waarschijnlijk een accu met een andere vorm krijgen, die nog het meest weg heeft van 10.8V accu’s van DeWalt. Volgens Toolguyd (mijn grote voorbeeld) komen er drie nieuwe accu’s: de BL1016, BL1021 en BL1041. Dat wil zeggen dat er 1,6Ah, 2,1Ah en 4,1Ah accu’s komen voor de nieuwe 10.8V machines. Dat is een flinke vooruitgang ten opzichte van de 1,3Ah accu’s die ze nu leveren. Ik heb persoonlijke ervaring met die machines en de accu’s zijn echt binnen no time leeg. Een ander voordeel is dat de machines nu rechtop kunnen staan door de nieuwe vorm van de accu’s.Makita CXT accu

Een ander nieuwigheidje van de nieuwe accu’s is dat je op de accu een accu-check hebt, waarmee je kan zien hoe vol (of leeg) ze zijn. Altijd handig.

Voorlopig is dit de enige informatie die er bekend is. Waarschijnlijk komen ze in november in Amerika op de markt. Omdat Europa vaak eerder is met nieuwe machines van Makita, hoop ik dat dat nu ook zo is. Afwachten dus.

Bron: Toolguyd.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*